1510 poze   38594 vizite
Albume
00-Contact01-Acasa-Home02-Despre noi-About us03-Crescatoria-The Barn04-Masculi Angora Englez-English __1- Mascul 1 - Buck 1   2-Mascul 2 - Buck 2   3-Mascul 3 - Buck 3   4-Mascul 4 - Buck 4   5-Mascul 5 - Buck 5   6-Mascul 6 - Buck 6   7-Mascul 7 - Buck 705-Femele Angora Englez-English Angora Does   01-Femela 1 - Doe 1   02-Femela 2 - Doe 2   03-Femela 3 - Doe 3      Femela 3 la 5 luni   04-Femela 4 - Doe 4      Femela 4 la 11 luni      Femela 4 la 5 luni   05-Femela 5 - Doe 5      Femela 5 la 11 luni      Femela 5 la 5 luni   06-Femela 6 - Doe 6   07-Femela 7 - Doe 7   08-Femela 8 - Doe 8   09-Femela 9 - Doe 9   10-Femela 10 - Doe 10   11-Femela 11 - Doe 11   12-Femela 12 - Doe 12   13-Femela 13 - Doe 1306-Pui-Nestbox   01-Cuib A-Litter A   02-Cuib B-Litter B   03-Cuib C-Litter C      Cuib C la 3 luni   04-Cuib D-Litter D   05-Cuib E-Litter E   06-Cuib F-Litter F   07-Cuib G-Litter G   08-Cuib H-Litter H   09-Cuib I-Litter I   10-Cuib J-Litter J   11-Cuib K-Litter K   12-Cuib L-Litter L   13-Cuib M-Litter M   14-Cuib N-Litter N   15-Cuib O-Litter O   16-Cuib P -Litter P   17-Cuib Q -Litter Q   18-Cuib R -Litter R   19-Cuib S -Litter S   20-Cuib T -Litter T   21-Cuib U -Litter U07-DE VANZARE-FOR SALE08-Noutati-News09-Link-uri - Links10-Expozitii   1-Judeteana Otopeni febr 2013      Campion   2-INDAGRA 2013   3-Expofauna noiembrie 2013      Campion1   4-Expozitia Nationala a FACPCAMRPR 13-15 decembrie 2013 Bucuresti   5-Expozitia judeteana Bucuresti Febr 201411-Porumbei Rotati12-Flori de prin curte13-Iepuri Rex Pitic Tricolor   00-Mascul 1   01-Femela 1   02-Femela 2   03-Femela 3   04-Femela 414-Cuiburi REX Pitic   01-Cuib 1   02-Cuib 2   03-Cuib 3Prin gradina

membru din 23 septembrie 2012

01-Acasa-Home

Datorita blanii sale lungi spectaculoase, iepurele de Angora este o rasa faimoasa. Initial, crescut numai pentru parul lui de textura lanii, iepurele de Angora este astazi, de asemenea, o rasa de iepuri de companie. Desi iepurele de Angora este un excelent animalut de companie, blana lui lanoasa este inca colectata, toarsa si tesuta, neimplicand ranirea iepurelui, creandu-se in urma acestui proces obiecte de imbracaminte si paturi incredibil de pufoase. Cu alte cuvinte, puteti avea un iepure de Angora in casa pe care puteti sa-l si imbracati, la fel de bine!

Cu toate acestea, parul lor este o sabie cu doua taisuri: iepurele de Angora necesita o ingrijire periodica (pieptanare si periere) si parul lui trebuie indepartat (tuns) la fiecare 3 luni.





Istoricul si originea


Originea exacta a iepurelui de Angora nu este cunoscuta cu exactitate; unii sunt de parere ca ei sunt originari din Ankara, Turcia si ca au fost introdusi in Europa la inceputul anilor 1700. Indiferent de tara de origine, iepurele de Angora si-a facut aparitia in cele din urma in Statele Unite, pentru prima data, in 1934.





Aspectul exterior si dimensiunile


In prezent exista patru rase distincte, recunoscute, de Angora: Angora Englez, Angora Francez, Angora Urias ( German) si Angora Satinat.





Iepurele de Angora englezesc


Cea mai mica dintre cela patru rase, Angora Englez are un corp compact si mic, blana lanoasa, matasoasa si lunga, mot in frunte, favoriti la nivelul obrajilor, clopotei la nivelul urechilor si papucei la nivelul extremitatilor membrelor. Iepurele matur cantareste intre 2,2-3,5 kg. Iepurele de Angora englez are o blana fina si delicata, care necesita o ingrijire periodica. Datorita manipularii si ingrijirii periodice necesare, majoritatea iepurilor de Angora englezesti au tendinta de a fi foarte prietenosi si blanzi. Exista multe varietati de culoare acceptate, incluzand, dar nelimitandu-se la alb, alb pointed, negru, albastrui, ciocolatiu, liliachiu, castaniu, cafeniu si asemanator carapacei de broasca.





Iepurele de Angora frantuzesc


A doua rasa ca talie dintre cele patru, Angora Francez este o rasa de talie medie, neprezentand zulufii de la nivelul fetei intalniti la Angora Englez. La maturitate, iepurele poate atinge o greutate de 3,5-4,7 kg. Iepurele de Angora frantuzesc prezinta fire de par de protectie aspre care se strecoara prin puful profund lanos, astfel ca necesita mai putina ingrijire. Aceasta rasa se preteaza persoanelor care-si doresc ca animalutul lor sa aiba parul lung, dar care sa necesite putin timp pentru a-l intretine. Iepurii de Angora frantuzesti au tendinta de a fi un pic mai incapatanati si mai distanti. Toate varietatile de culoare acceptate pentru Angora englez sunt acceptate si la Angora francez.





Iepurele de Angora urias (German)


Iepurele de Angora urias este cel mai mare dintre cele patru rase. Iepurele trebuie sa fie suficient de inalt, cu corpul compact, robust, atingand la maturitate o greutate de minim 4,5 kg. Acesti iepuri au un metabolism mai lent; aportul de hrana trebuie sa fie mai mic decat cel proportional taliei lor.





Iepurele de Angora satinat


Angora satinat seamana foarte bine cu o varianta mai mica a Angorei frantuzesti. El a fost initial creat prin incrucisarea iepurilor din rasa Angora frantuzeasca si iepurii satinati. Trasatura care-i diferentiaza de celelalte rase de Angora este textura blanii lor, mai subtire, mai stralucitoare si intotdeauna de o culoare mult mai intensa decat celelalte rase de Angora. La maturitate, iepurele de Angora satinat poate atinge o greutate corporala de 3-4,5 kg. Iepurii de Angora satinati, in special tineretul, necesita o ingrijire periodica datorita finetii blanii lor. Varietatile de culoare acceptate sunt aceleasi ca in cazul Angorei englezesti si frantuzesti. Daca iepurasul dumneavoastra participa in expozitii, el trebuie sa aibe blanita intr-o singura varietate de culoare, amestecurile nefiind acceptate.





Adapostirea


Multi iepuri pot fi crescuti cu usurinta in casa. Ei pot fi invatati sa-si faca nevoile la litiera.

Aveti grija ca iepurilor le place sa rontaie asa ca asigurati-va ca toate cablurile sunt bine ascunse si obisnuiti-va cu ideea ca o parte din mobila dumneavoastra va fi roasa. Daca alegeti sa-l tineti in cusca, asigurati-va ca cusca are minim dimensiunile de 60x60x120 cm. Daca cusca are planseul din sarma, peste acesta este bine sa asezati o scandura din lemn pe care iepurele sa poata sta astfel incat picioarele sale sa nu fie lezate.

Pentru iepurii de apartament se preteaza mai degraba o cusca cu grilaj din plastic si fundul mobil din plastic perforat, cu tavita pentru evacuarea dejectiilor. Cusca trebuie sa fie prevazuta cu o pardoseala absorbanta cu fund dublu. Cusca trebuie sa fie spatioasa pentru a-i oferi iepurelui conditii confortabile de odihna, miscare, hranire, adapare, reproductie, fatare si crestere a puilor.

Dimensiunile si forma custii depind de starea fiziologica si de destinatia animalutelor.

In interiorul custii se va amplasa fie un vas, fie un jgheab pentru nutreturile voluminoase (uscate sau verzi). De asemenea, va fi necesara amplasarea unui alt vas pentru nutreturile concentrate si a adapatorilor.

Curatatea custilor si a accesoriilor se va face periodic.





Hranirea


Iepurii de angora sunt animale erbivore, putin pretentioase. Alimentatia este un factor esential in mentinerea sanatatii iepurelui. Iepurii consuma nutreturi de origine vegetala: plante verzi, fibroase uscate, suculente, radacinoase, siloz, furaje concentrate si nutreturi combinate.

Furajele verzi se administreaza dupa palire, deoarece favorizeaza aparitia balonamentului abdominal si a enterotoxiemiei. Radacinoasele se curata de pamant, se spala abundent, se usuca, administrandu-se tocat.

Ratia pe intreaga zi se imparte in tainuri, cea mai copioasa masa administrandu-se seara. Nutreturile concentrate vor fi administrate sub forma de granule.

Asigurarea apei proaspete in permanenta este un factor esential. Necesarul de apa zilnic este de 0,7 litri/zi la femelele gestante si masculi, de 1,5 litri/zi la femelele in lactatie si de 0,4 litri/zi la tineret. Lipsa apei provoaca o scaderea a aportului de alimente si duce la aparitia imbolnavirilor.

Daca iepurii sunt crescuti in apartament, este recomandat sa fie hraniti cu meniuri complete speciale pentru iepurasi pe care le gasiti in pet-shop-uri si care le asigura un regim alimentar echilibrat si complet. Necesarul de granule pentru iepurele de Angora este de un sfert de pahar/2 kg corp, zilnic. Iepurii mai mici de 8 luni pot fi hraniti cu granule simple pe baza de lucerna la discretie.

Nu se recomanda administrarea in hrana iepurilor a urmatoarelor produse: dulciuri, prajituri, mere, pere, pepeni, zmeura, mure, ananas, banane si struguri care sunt bogate in glucide si i-ar putea determina iepurelui diferite tulburari gastro-intestinale.





Aspecte particulare


Puii se nasc lipsiti de par, cu ochii inchisi. La 4-5 zile dupa nastere, parul incepe sa creasca pe cap, pentru ca la varsta de 18-20 zile, corpul sa fie in intregime acoperit cu par. Ochii se deschid la varsta de 10-12 zile.

La iepure, incisivii superiori sunt dubli. Iepurii se nasc cu incisivi si premolari; unii dinti au caracter permanent, iar altii sunt de lapte si vor fi schimbati.

Odata cu inaintarea in varsta, apar modificari ale dintilor, unghiilor, ale parului, oaselor si ale organelor genitale. La varsta de 60 zile se produce prima naprlire.

Unghiile subtiri, elastice si ascutite cresc continuu, dar, pana la varsta de 1 an, ele nu sunt observabile, intrucat sunt acoperite de parul labutelor. Odata cu inaintarea in varsta, unghiile se modifica, devenind moi, lungi, groase si tot mai curbate. Culoarea lor se inchide cu trecerea timpului, iar pe suprafata lor apar valuri circulare de corn, care indica perioadele de gestatie sau de hranire deficitara.

Oasele lungi cresc pana la varsta de un an.





Viata reproducatoare


Maturitatea sexuala este atinsa de iepurele de Angora in jurul varstei de 4-6 luni.

Varsta optima pentru imperechere este de la 7-8 luni. Imperecherea se face dimineata intre orele 6-7 si seara intre orele 18-20 in lunile de vara si intre orele 10-15 in lunile de iarna. Actul imperecherii dureaza circa 2 minute. Femelele pot fi folosite la reproducere pana la varsta de 3 ani, iar masculii pana la 2-3 ani. In cazul exemplarelor valoroase, viata reproducatoare poate dura pana la varsta de 4-5 ani.
Fatarea se produce fara dificultati, rareori intalnindu-se distocii sau hemoragii dupa fatare.

Femela este prolifica dand nastere la 5-8 pui/fatare si putandu-se reproduce de 3-5 ori pe an.





Ingrijirea


Iepurii sunt animale active carora le place sa alerge si sa sara, astfel ca este esential sa le asigurati un spatiu sigur pentru miscare. Daca lasati iepurasul liber prin casa, trebuie sa fiti atenti la cablurile electrice intrucat acesta are tendinta de a le roade.

Blana iepurelui trebuie periata aproape zilnic, pentru a o mentine curata si lucioasa, pentru a indeparta eventualele fire de par moarte, parazitii sau alte mizerii.

Saptamanal se vor verifica dintii, nasul, ochii si urechile pentru a le mentine in perfecta stare si pentru a descoperi eventualele aspecte anormale.

Unghiile, daca nu sunt tocite in mod natural, vor fi taiate la fiecare 2 luni.





Boli si afectiuni curente


Ca si in cazul altor iepuri, iepurele de Angora nu tolereaza temperaturile extreme, prea scazute sau prea ridicate. Sunt predispusi obstructiilor datorate ghemurilor de par si incurcarii blanii daca nu sunt ingrijiti adecvat. Iepurii trebuie periati zilnic pentru a inlatura parul mort, care ar putea induce problemele anterior mentionate. Alte implicatii de ordin medical includ raia auriculara, pasteureloza, bolile respiratorii, afectiunile dentare, litiaza urinara si fracturile de coloana.

Indiferent de varsta, iepurele de Angora este predispus diferitelor boli infectioase, nutritionale, parazitare si micotice, precum si diferitelor afectiuni de reproducere. Printre cele mai frecvent intalnite si cele mai agresive ca evolutie, la iepure se semnaleaza urmatoarele boli:

Boala hemoragica a iepurilor este o boala infecto-contagioasa, de natura virala, care afecteaza cu predilectie iepurii in varsta de peste 50 de zile si care se caracterizeaza din punct de vedere clinic prin anorexie, apatie, jetaj spumos-hemoragic sau epistaxis, semne nervoase cu agitatie puternica si tipete inainte de moarte. Masculii sunt mai sensibili. Animalele cu forme clinice se eutanasiaza, neexistand un tratament specific, iar cele sanatose se vaccineaza de urgenta.

Mixomatoza iepurelui este o boala infecto-contagioasa, de natura virala, care afecteaza iepurii de orice varsta. Dupa o perioada de incubatie variabila (4-10 zile), boala debuteaza cu hipertermie (febra) si blefaroconjunctivita sero-mucoasa si apoi muco-purulenta. Ulterior, boala poate evolua sub trei forme:

- forma nodulara, forma principala de manifestare a bolii, se caracterizeaza prin aparitia in tesutul conjunctiv subcutanat din regiunea capului (pleoape, bot, urechi) si apoi in regiunea organelor genitale, pe abdomen si perianal a unor tumefactii edematoase, pastoase. Nodulii cresc in mod continuu, deformand regiunile in care se formeaza;

- forma respiratorie este forma cea mai des intalnita la sugari si tineretul intarcat, terminandu-se cu moartea rapida a animalutului;

- maladia butonilor rosii sau negri se constata la iepurii de Angora la 7-10 zile dupa recoltarea parului si se caracterizeaza prin eruptii cutanate, initial rosii si apoi maroniu-negricioase, situate in zonele depilate.

Animalele depistate sau suspecte de mixomatoza sunt eutanasiate.

In scopul prevenirii acestor maladii infecto-contagioase exista un vaccin bilavent contra mixomatozei si hemoragiei septice, care se administreaza de doua ori pe an, primavara si toamna, la iepuri incepand de la varsta de 1 luna.

Leucoza iepurilor sau leucemia limfoblastica este o viroza rara a iepurelui care se manifesta prin simptome putin caracteristice, slabire continua pana la cahexie si marirea in volum a nodulilor limfatici.





Achizitionarea


Achizitionarea acestui tip de animalut se poate face de la crescatori. Ceea ce este mai greu este alegerea unui exemplar sanatos. Varsta optima de achizitionare a acestor animalute este de circa 2 luni, pana la aceasta varsta trebuind sa stea alaturi de mama pentru a se dezvolta adecvat.

La fel de important este ca viitorul proprietar sa-si insuseasca minime informatii cu privire la hranirea, adapostirea, ingrijirea, comportamentul natural si principalele boli ale iepurelui. Cunoscand aceste lucruri va va fi mai usor si veti putea sa-i oferiti „prietenului” dumneavoastra cele mai bune conditii pentru a fi pe deplin fericit si sanatos.

Un iepure sanatos este vioi si sperios, are blanita curata, fina si lucioasa, ochii sunt clari, sticlosi, iar zona anala este curata, fara resturi de materii fecale.

Speranta medie de viata a iepurelui de Angora este de 5-6 ani. Daca iepurii sunt sterilizati inca din primii ani de viata, speranta de viata poate creste pana la circa 10 ani.
Angora Englez
Angora Englez
Angora Francez
Angora Francez
Angora German
Angora German
Angora Satin
Angora Satin

Comentarii album • 2
Nume:



valentinmatei 27 ianuarie 2013  
Frumosi!
Răspunde Raportează
sebastian06 26 ianuarie 2013  
uaoooo,ff frumosi,sa va traiasca
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.